Hooikoorts

Allergie voor pollen - Hooikoorts

Hooikoorts allergie pollen

Hooikoorts is de algemene benaming voor een allergie voor pollen van bomen, grassen of onkruid.

De pollen zorgen voor een ontstekingsreactie ter hoogte van het neusslijmvlies, luchtwegen en de ogen. De medisch term om hooikoorts aan te duiden is allergische rhinitis.

 

Als je vooral last hebt van niezen, lopende of verstopte neus en jeukende ogen in het voorjaar of in de zomer is de kans reëel dat je hooikoorts hebt.

 

Symptomen van hooikoorts zijn:

- kriebel in de neus, niezen

- verstopte neus of loopneus

- jeukende of tranende ogen

- benauwdheid

- hoesten, piepende ademhaling

 

Je pollenallergie zal erger zijn op momenten dat de pollenconcentratie in de lucht hoog is. Je kunt het pollennieuws volgen via deze link.

 

Boompollen zijn vooral in de lente aanwezig, in de zomer staan de grassen in bloei en de pollen van onkruid zijn voornamelijk aanwezig tijdens de zomer en in het najaar.

 

Hooikoorts komt erg vaak voor, zo'n 12% van de Europeanen heeft er last van. Er is een toenemende trend, hooikoorts is in opmars.

 

Hooikoorts gaat soms gepaard met astma en eczeem. We spreken in dat geval van atopie. Mensen met atopie hebben een aanleg voor allergie. Deze aanleg is vaak erfelijk bepaald, we zien dan ook vaak dat atopie voorkomt binnen een familie.

 

 

Allergie voor pollen

Hooikoorts, wat je kun je eraan doen?

1. De eerste stap is de pollen zo veel mogelijk vermijden. Pollen zitten in de lucht, je kunt ze dus niet helemaal vermijden. Wel kun je enkele maatregelen nemen. Wanneer er veel pollen in de lucht zijn kom je best niet buiten en vermijd je best zware inspanningen.

 

2. Medicatie om de symptomen te bestrijden zoals onder andere antihistaminica. Hierdoor kunnen de meeste mensen hun klachten onder controle houden.

 

3. Immuuntherapie is een behandeling die wordt voorgesteld wanneer de allergie zelfs met medicatie onvoldoende onder controle is.

 

 

Hooikoorts behandeling

Allergiecentrum

HASSELT

Adres:

Gouverneur Verwilghensingel 8/H3b

3500 Hasselt

Limburg

Tel: 0485/895.433

e-mail: secretariaat@drbelkhouribchia.be

Allergie Hasselt - Specialist allergie Limburg - Hooikoorts - voedselallergie - Huisstofmijtallergie - Pollen allergie - medicatie allergie - Allergoloog