Huisstofmijt

Huisstofmijt allergie

De huisstofmijt

Huisstofmijt is een heel klein beestje dat tot de spinachtigen behoort. Huisstofmijt is slechts 0,3 mm groot en is met het bote oog niet te zien. Als je een allergie hebt voor huisstofmijt worden je klachten veroorzaakt door een reactie op de uitwerpselen van de huisstofmijt. De huisstofmijt komt overal ter wereld voor, in de meeste klimaten. Alleen op grote hoogten, vanaf 1300 meter komt er geen huisstofmijt voor. Op dergelijke hoogte is de lucht te drooge en kan de huistofijt zich niet voortplanten. Ideale omstandigheden voor de huismijt zijn temperaturen tussen de 20°C en 30 °C met een vochtigheidsgraad van 60% tot 80%. Huisstofmijten kunnen niet drinken; ze onttrekken water aan de omgevende lucht. Ze kunnen ook niet tegen zonlicht. Je vindt ze daarom voornamelijk in een donker omgeving terug. Een belangrijke voedingsbron voor de huisstofmijt zijn huidschilfers van mensen en dieren. Daar leven ze van.

Klachten bij huisstofmijt allergie:

 

- Loopneus of verstopte neus

- Vaak niezen

- Rood doorlopen ogen, jeuekende, tranende ogen of een branderig gevoel in de ogen

- Kortademigheid, piepende ademhaling

- Hoesten

- Hoofdpijn

- Vermoeidheid en slechte nachtrust, opstaan met een verstopte neus

- Deze klachten zijn veelal het hele jaar door aanwezig

 

Allergie voor huisstofmijt rhinitis

Allergie voor huisstofmijt

 

Net zoals pollenallergie is huisstofmijtallergie een inhalatie-allergie. Meer concreet wil dit zeggen dat er een allergische reactie ontstaat ten gevolge van de inademing van bepaalde deeltjes die in de lucht zitten. De lucht die binnenshuis wordt ingeademd bevat allerlei kleine partikels, onder andere de uitwerpselen van de huisstofmijt. De klachten bij huisstofmijtallergie doen zich vooral voor in de slijmvliezen van de neus, de luchtwegen en de ogen.

 

Een allergische reactie wordt kenmerkt door een vroege en een late reactie. Eerst treedt de vroeger reactie op met volgende symptomen: loopneus, niesbuien, tranende en/of jeukende ogen. Nadien treedt de late fase in werking, deze bestaat uit een verstopte neus, hoesten, piepende ademhaling (wheezing) met een benauwd gevoel.

 

Huisstofmijtallergie is het hele jaar door aanwezig in tegenstelling tot hooikoorts. in de herfst en winter kunnen de klachten meer uitgeslorken zijn door de hogere vochtigheid en doordat men dan doorgaans het huis minder verlucht.

British society of allergy and clinical immunology
Asthma society of Canada

Diagnose van huisstofmijt allergie

 

De diagnose van huisstofmijt allergie berust op enerzijds het verhaal van de patiënt en anderzijds een of meerdere allergietesten. Huisstofmijt kan getest worden met behulp van huidpriktesten waarbij er prikjes op de onderarm of op de rug worden gezet. Op basis van de reactie thv de huid kan de allergoloog afleiden of er al dan niet sprake is van een huisstofmijt allergie. Ook kan huisstofmijt allergie opgespoord worden door middel van een bloedtest. Het betreft met name specifieke IgE testen voor huisstomijt. De bloedtesten zijn minder gevoelig dan de huidpriktesten. Dus in eerste instantie zijn huidpriktesten aangewezen indien je allergoloog een huisstofmijt allergie vermoedt.

De behandeling van huisstofmijt allergie

 

De behandeling bestaat in eerste instantie uit preventeve maatregelen zoals hieronder beschreven. Indien er dan toch nog klachten zijn bestaat de hoeksteen van de behandeling uit een neusspray om het neusslijmvlies minder gevoelig te maken voor de huisstofmijt. Een dergelijke neusspray dient dagelijks genomen te worden en zal niet alleen een effect hebben op de neusklachten, maar ook op de oogklachten. Indien met de neusspray alleen onvoldoende beterschap wordt bereikt kan een antihistaminicum worden bij ingenomen als toevoeging op de neusspray. Met zo'n behandeling zijn de meeste patiënten klachtenvrij. Toch bestaat er een minderheid die ook met deze behandeling nog klachten zal hebben, deze patiënten komen in aanmerking voor immunotherapie waarbij het immuunsysteem wordt gemanipuleerd om minder te reageren op huistofmijt allergenen.

Allergie voor huisstofmijt allergoloog

Tips voor in de slaapkamer

 

* Hou de temperatuur onder de 18°C met een vochtigheidsgraad van niet meer dan 60%. Je kunt dit doen door onder meer regelmatig de ramen te openen en de verwarming lager te zetten. Plaats geen luchtbevochtigers in de slaapkamer.

* Was het bedlinnen minstens 1 maal per week op 60°C. Hoofdkussens en dekbedden dienen minstens 4 maal per jaar gewassen te worden op 60°C. Klop ze tussendoor ook geregeld buiten uit.

* Koop een synthetische matras. Er bestaan anti-allergische hoezen voor matrassen en kussens waar de huisstofmijt niet doorheen kan.

* Dekbedden en kussens uit dons worden afgeraden.

* Het dekbed leg je overdag best open om te verluchten en zweet te laten verdampen.

* Kleed je nooit om in de slaapkamer zodat er geen huidschilfers neerdwarrelen waarvan de huisstofmijten leven

* Vermijd planten, kleding, stoffen meubilair, tapijt, knuffelbeesten en kasten in de slaapkamer.

 

Tips voor in de woning

 

* Best kies je vloeren die je kunt dweilen. Met nat poetsen is de beste keuze.

* Vermijd glasvezelbehang of jutebehang, de muren moeten vlot afwasbaar zijn. Verf of vinylbehang hebben de voorkeur. Vermijd lijsten en posters aangezien deze gemakkelijk stof vangen.

* Dweil minstens 1 maal per week. Indien je een stofzuiger gebruikt, plaats er dan een HEPA filter in.

* De gordijnen worden best minstens 1x/jaar gewassen.

* Je huis goed verluchten is belangrijk; 2 maal daags de ramen openen wordt aanbevolen.

* zorg ervoor dat de vochtigeid in je huis niet te hoog oploopt. Behandel zo nodig vochtproblemen (lekken, insijpelen). Laat de was bij voorkeur buiten drogen.

* Echte stofhaarden zijn: elektronische apparatuur zoals TV, hifi, computers (statische elektriciteit), droogbloemen, pluche of met veren gevulde knuffels, opgezette dieren en dierenhuiden, boeken en kamerplanten. Deze items beperk je best tot een minmum.

 

Allergie voor huismijt

Immunotherapie

 

 

Sommige mensen zijn zodanig allergisch voor huisstofmijt dat de klassieke allergie geneesmiddelen onvoldoende verlichting bieden van de klachten. De huisstofmijtallergie kan een zeer grote invloed hebben op het dagelijks leven. Constant rondlopen met een snotneus en jekende ogen is niet alleen vervelend maar staat je dagelijkse werkzaamheden ook danig in de weg. Wanneer iemand dermate last heeft van huisstofmijtallergie kan immuuntherapie een mogelijke oplossing zijn.

 

Immunoterapie voor allergie is een behandeling die bestaat uit een reeks onderhuidse inspuitingen. Bij het opstarten van de behandeling is een wekelijkse toediening nodig, na een zestal weken wordt dit geleidelijk teruggebracht naar 1 injectie per maand. Idealiter wordt zo'n behandeling 5 jaar volgehouden om na het stoppen nog een aantal jaren van het effect te kunnen profiteren. Al na het eerste en tweede jaar van de immunotherapie voelen de meeste patiënten zich beter.

 

In België wordt deze behandeling niet terugbetaald. Immunotherapie voor huisstofmijtallergie kost ongeveer 200 euro per jaar.

 

De injectie wordt geplaats aan de achterzijde van de bovenarm en is vrij pijnloos. Na de toediening kan er lokaal wat zwelling, roodheid en jeuk optreden. Deze bijwerkingen zijn goed onder controle te krijgen met antihistaminica.

 

Immunotherap bestaat al verschillende decennia en is een veilige en vaak ook doeltreffende behandeling bij allergie patiënten die onvoldoende geholpen zijn met de conventionele allergie medicatie.

Dokter voor allergie

Allergiecentrum

HASSELT

Adres:

Penneveldstraat 1

3500 Hasselt

Limburg

Tel: 0485/895.433

e-mail: secretariaat@drbelkhouribchia.be

Allergie Hasselt - Specialist allergie Limburg - Hooikoorts - voedselallergie - Huisstofmijtallergie - Pollen allergie - medicatie allergie - Allergoloog