Allergieën

Inhalatie allergieën

Allergie voor pollen of stuifmeel komt vrij frequent voor en is seizoensafhankelijk. De pollen zijn afkomstig van bomen, kruiden, grassen, enz. Ook kunt u allergisch zijn voor huisstofmijt, honden, katten, paarden en andere dieren.

 

Deze vorm van allergie geeft typisch klachten van neusloop en verstopte neus. Tranende, jeukende ogen. Niezen en een kriebel in de keel. We spreken gewoonlijk van hooikoorts.

 

Meestal kan dit goed behandeld worden met antihistaminica. Soms blijken zelfs antihistaminica onvoldoende om de symptomen te onderdrukken. In die gevallen kan immuuntherapie soelaas bieden.

Hooikoorts allergie

Voedingsallergieën

Hiernaast vindt u de 8 meest frequente voedingsallergieën. Uiteraard bestaan er veel meer voedingsallergieën.

 

Het is van groot belang te weten waaraan u allergisch bent. U moet namelijk de voedingswaren mijden die bij u een allergie uitlokken. Het is echter niet de bedoeling dat u voedingsmiddelen vermijdt waaraan u niet allergisch bent.

 

Door middel van allergietesten kan de allergoloog bepalen aan welke voedingsmiddelen u allergisch bent.

 

Voor voedingsallergieën bestaan er geen immuuntherapieën.

 

Klik hier voor meer info.

Voedselallergie intolerantie

Insectengifallergieën

Sommige mensen hebben een erg hevige reactie nadat ze zijn gestoken door een wesp, bij of hommel. Het blijft dan niet bij een lokale reactie. Ze ontwikkelen een belangrijke zwelling thv de huid, diarree, gedaalde bloeddruk, soms ondervinden ze zelfs moeilijkheden met de ademhaling.

 

Deze mensen hebben een allergie voor insectengif en moeten behandeld worden met immunotherapie om ervoor te zorgen dat een volgende steek geen grote gevolgen zal hebben.

 

Ook hier dient er eerst een diagnose gesteld te worden alvorens er een correcte behandeling kan worden opgestart.

Geneesmiddelenallergieën

Men kan ook allergisch zijn voor bepaalde geneesmiddelen zoals antibiotica, ontstekingsremmers, aspirine, anesthetica, enz.

 

Om te weten waarvoor u allergisch bent dient u getest te worden. Op deze manier kunnen alternatieven voorgesteld worden.

 

Om de diagnose te stellen wordt gebruik gemaakt van priktesten of intradermale testen. In sommige gevallen wordt een provocatietest verricht waarbij het geneesmiddel onder gecontroleerde omstandigheden wordt toegediend. Een provocatietest wordt enkel in een ziekenhuis verricht omwille van de veiligheid.

Pollenkalender bomen en struiken

De groene vakjes geven de voor- of nabloei aan - groen: licht allergeen; oranje: matig allergeen rood: sterk allergeen

Allergie pollen kalender boompollen

Pollenkalender grassen

Allergie pollenkalender graspollen

De groene vakjes geven de voor- of nabloei aan - groen: licht allergeen; rood: sterk allergeen; paars: heel sterk allergeen

Pollenkalender kruiden

Allergie pollenkalender onkruid

De groene vakjes geven de voor- of nabloei aan - groen: licht allergeen; rood: sterk allergeen; paars: heel sterk allergeen

Huisstofmijt allergie

 

Wat kun je allemaal doen om huisstofmijt allergie te voorkomen of te beperken? Hieronder vind je een filmpje met enkele tips.

Voor een afspraak:

 

Bel 0485/895.433

 

OF

 

Klik hier om online te boeken

Antihistaminica zoals Ceterizine, Xyzall, Aerius, Bellozal, Estivan, Rupatall, Fenistil, Atarax, enz. dienen minstens 5 dagen op voorhand gestopt te worden.

 

Indien je denkt allergisch te zijn aan bepaalde voeding, mag je die meebrengen (apart verpakt) om te testen.

Allergiecentrum

HASSELT

Adres:

Penneveldstraat 1

3500 Hasselt

Limburg

Tel: 0485/895.433

e-mail: secretariaat@drbelkhouribchia.be

Allergie Hasselt - Specialist allergie Limburg - Hooikoorts - voedselallergie - Huisstofmijtallergie - Pollen allergie - medicatie allergie - Allergoloog